Coventry gebed

Het gebed heeft een geschiedenis, die teruggaat tot 14 november 1940: het Duitse bombardement op Coventry (VK), tijdens de Tweede Wereldoorlog. De schade was enorm: 568 doden en 865 zwaargewonden, meer dan 4.300 huizen, en de Saint Michael-kathedraal werden verwoest. Aan de zijde van het hoofdaltaar stond nog een muur overeind, een onbekende schreef daarop: “Vader, vergeef”. In de ruïne van de kathedraal van Coventry vond men twee grote middeleeuwse spijkers uit het dak, precies in de vorm van een kruis. Dit ‘cross of Nails’ is na de oorlog het symbool geworden voor Internationale Vrede en Verzoening, een beweging die de herbouwde kathedraal van Coventry als basis heeft. Wekelijks op vrijdag wordt, in de ruïne van de oude kathedraal, het gebed voor Vrede en Verzoening gebeden. Vanuit Coventry is een netwerk opgebouwd van kerken die door oorlogsgeweld getroffen zijn. Kerken in Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Arnhem, Middelburg, Den Helder, etc. zij hierbij aangesloten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb verwoordde de intentie kernachtig: ‘Niet alleen maar samen, niet met wapens maar met woorden, niet met haat maar met liefde.’

Zo wil deze beweging van Coventry bouwen aan een wereld waarin mensen zuinig zijn op elkaar en de wereld die we bewonen. Wereldwijd zijn er meer dan 200 kerken waar een ‘Cross of Nails’ staat.

Het is fijn om je in gebed verbonden te weten met mensen van over de hele wereld. Het is fijn om in gezamenlijkheid te mogen bidden voor vrede in landen, steden, gezinnen en voor vrede in het hart van ieder mens.

Coventry gebed:

Wekelijks van 12.30 uur tot 12.45 uur. In de Galluskerk van Angerlo en de Grote Kerk van Doesburg.

D

Stilte viering

Op donderdagochtend om 08.45 uur beginnen we de dag met een stilteviering. Hier beleven we de stilte en beginnen zo in alle rust de dag.

WEES WELKOM

%d bloggers liken dit: